Liever luisteren? Check hieronder de podcast link via de Spotify button.
Soms heb je van die fases dat ‘verandering’ de enige constante lijkt te zijn. Of het nu gaat om veranderingen in het werk, in onze persoonlijke levens, of door externe factoren zoals maatschappelijke ontwikkelingen; de wereld om ons heen beweegt voortdurend. Hoewel verandering nieuwe kansen en mogelijkheden biedt, brengt het vaak ook gevoelens van onzekerheid, angst, en stress met zich mee.
De mens houdt an sich niet per sé van veranderingen; we gedijen vaak beter in voorspelbaarheid en gewoontes. In dit blog lees je hoe je effectief kunt omgaan met verandering en onzekerheid, en hoe je veerkracht kunt opbouwen om je door turbulente tijden door te worstelen.
Begrijp de natuur van verandering
Verandering, groot of klein, vereist dat we ons aanpassen. Het is een proces dat vaak begint met een verstoring van de status quo, gevolgd door een periode van aanpassing en uiteindelijk stabilisatie in de nieuwe situatie. Ons brein is echter van nature geneigd om voorspelbaarheid en zekerheid te zoeken. Wanneer deze wegvallen, wordt het “vecht-of-vlucht” mechanisme geactiveerd, wat kan leiden tot stress en angst.
Om effectief met verandering om te gaan, is de eerste stap het begrijpen van de emotionele reacties die het kan oproepen. Het is echt heel normaal om weerstand te voelen tegen verandering, omdat het ons uit onze comfortzone haalt. Zoals hier eerder benoemd; we houden niet per sé van veranderingen. Maar, door te erkennen dat deze gevoelens een natuurlijk onderdeel zijn van het veranderingsproces, kun je beginnen met het ontwikkelen van een meer proactieve houding.
Bouw Veerkracht op; 4x tips
Veerkracht is het vermogen om terug te veren na tegenslag of verandering. Het is niet iets waarmee je wordt geboren, maar een vaardigheid die je kunt ontwikkelen. Hier zijn enkele strategieën om je veerkracht te versterken:
1. Omarm een ‘groei-mindset’
Mensen met een groei-mindset zien verandering als een kans om te leren en te groeien, in plaats van als een bedreiging. Door te focussen op wat je kunt leren van de verandering en hoe je jezelf kunt verbeteren, kun je de situatie in een positiever licht zien. Dit betekent niet dat je de uitdagingen negeert, maar eerder dat je jezelf toestaat om flexibel en open te blijven voor nieuwe ervaringen.
2. Ontwikkel zelfbewustzijn
Zelfbewustzijn is essentieel bij het omgaan met verandering. Door stil te staan bij je eigen emoties en reacties (echt even bewustwording), kun je beter begrijpen waarom je op een bepaalde manier reageert. Neem gewoonweg even de tijd om na te denken over je gevoelens en probeer te achterhalen welke specifieke aspecten van de verandering stress of angst veroorzaken voor jou. Dit kan je helpen om gerichte strategieën te ontwikkelen om met deze gevoelens om te gaan.
3. Omring je met een stevig steunsysteem
Sociale steun speelt een cruciale rol bij het opbouwen van veerkracht. Door contact te maken met vrienden, familie, of collega’s, kun je een gevoel van verbondenheid en begrip ervaren dat kan helpen om stress te verminderen. Open communiceren over je gevoelens en ervaringen kan niet alleen zorgen voor emotionele verlichting, maar ook hele fijne en waardevolle inzichten opleveren vanuit het perspectief van anderen. Je bent het misschien niet altijd eens met wat de ander zegt maar vaak blijft er wel ‘stof tot nadenken’ hangen of denk je na een nachtje slapen ‘die ander had inderdaad toch een punt’.
4. Blijf flexibel en adaptief
Flexibiliteit betekent dat je bereid bent om je aan te passen aan nieuwe omstandigheden zonder vast te blijven zitten in oude gewoonten of denkpatronen. Dit kan inhouden dat je nieuwe vaardigheden leert, nieuwe manieren van werken omarmt, of je dagelijkse routine aanpast om beter om te gaan met de nieuwe realiteit. Ook open staan voor de mening van anderen valt hieronder. Adaptief kunnen zijn gaat hand in hand met flexibiliteit en gaat over het vermogen om snel te reageren op veranderingen en je strategieën aan te passen naarmate de situatie zich ontwikkelt.
Concreet actieplan voor verandering; 5x tips
Naast de mentale en emotionele voorbereiding, kan simpelweg een praktisch actieplan helpen om verandering en onzekerheid beheersbaar te maken. Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen:
1. Analyseer de situatie
Begin met een objectieve beoordeling van de verandering. Wat is er precies aan het veranderen? Welke aspecten heb je onder controle en welke niet? Dit helpt om een duidelijker beeld te krijgen van wat je kunt beïnvloeden en waar je je energie het beste op kunt richten.
2. Stel realistische doelen
Breek de verandering op in beheersbare stappen en stel realistische doelen voor jezelf. (Dit is zo’n cliché maar je weet wat ze zeggen over clichés haha.) Dit helpt om het gevoel van overweldiging te verminderen en geeft je een gevoel van richting en controle. Zorg ervoor dat je doelen specifiek, meetbaar, haalbaar, relevant en tijdgebonden (SMART) zijn.
3. Ontwikkel een positieve routine
In tijden van onzekerheid kunnen routines stabiliteit bieden. Een dagelijkse routine kan helpen om structuur te bieden en een gevoel van normaliteit te behouden. Dit kan variëren van een ochtendwandeling tot een vast moment van de dag voor meditatie of reflectie. Of wat voor jou dan ook werkt. Het geeft houvast in roerige tijden.
4. Herken en vier de kleine succesjes
Vier je successen, hoe klein ook. Verandering kan vaak traag en moeilijk zijn, dus het is belangrijk om jezelf te erkennen voor de vooruitgang die je boekt. Dit kan je motivatie verhogen en je een positieve boost geven om door te gaan.
5. Blijf leren en aanpassen
Verandering is een continu leerproces. Blijf openstaan voor feedback en wees bereid om je benadering aan te passen naarmate je meer leert over wat wel en niet werkt voor jou. Dit helpt niet alleen bij je huidige situatie, maar bereid je ook voor op veranderingen in de toekomst.
Tot slot
Omgaan met verandering en onzekerheid is een vaardigheid die eigenlijk iedereen kan leren en verfijnen. Door een combinatie van zelfbewustzijn, veerkracht en praktische strategieën, kun je jezelf beter positioneren om beter met veranderingen om te gaan en je ook goed te voelen in onzekere tijden. Vergeet niet dat het ontwikkelen van veerkracht een proces is dat tijd en oefening vergt, maar dat het uiteindelijk leidt tot een sterker, flexibeler jij met meer zelfvertrouwen.
Blijf kalm, blijf flexibel, en onthoud dat elke verandering een kans is voor groei en ontwikkeling. 🌱
Met deze strategieën kun je minder weerstand tegen verandering krijgen en kun je het gaan zien als een natuurlijke en zelfs noodzakelijke deel van het leven, waardoor je beter voorbereid bent om de uitdagingen van de toekomst aan te gaan.
Liefs,
Jolanda