4 tips voor meer energie als perfectionist

Perfectionisme kost je veel energie en zorgt er voor dat je vaak helemaal óp bent aan het einde van de dag. Vraag je je af waar anderen hun tomeloze energie vandaan halen? Je bent niet de enige. In dit blog lees je welke 5 dingen je helpen om aan het eind van de dag meer energie over te houden.

#1 Weet wat je grenzen zijn

“Ja, maar hoe dan?” Dat is een veelgehoorde reactie. Het antwoord hierop is tweeledig; ten eerste zul je veel meer bewust moeten worden van wat je voelt, wat er in je om gaat en ten tweede is het een kwestie van leren ‘nee’ zeggen. En dat laatste is echt zo belangrijk. Nee zeggen hangt samen met conflicten. En daar houden we niet zo van. Want het liefst zorgen we voor harmonie en gezelligheid. Dus kiezen we vaak voor de JA in plaats van voor onszelf. Want als je nee zegt dan houden we het nog wat leuk met elkaar en dat voelt veel beter. Klopt! Op de korte termijn wel. Maar…-je voelt ‘m al aankomen- op de lange termijn schiet je er geen donder mee op. Want je laat steeds weer over je heen lopen door alsmaar te pleasen en de lieve vrede te bewaren. Nee zeggen is moeilijk maar ik kan je zeggen dat je uiteindelijk meer profijt hebt van de lange termijn dan van de korte termijn. En bovendien; je kunt ‘nee’ zeggen op een aardige maar wel duidelijke manier. 

#2 Las een paar keer per dag een paar minuten in om bewust te worden hoe je je op dat moment voelt. 

Ga je lichaam bij langs en voel waar er spanning zit. Vaak zit je ongemerkt met opgetrokken schouders. Ontspan ze maar blijf wel goed rechtop zitten. Hoe is je ademhaling? Een versnelde en oppervlakkige ademhaling zorgt er voor dat je je al gauw gejaagd voelt. Maak je ademhaling laag–>ga vanuit je buik ademhalen om rustig en ontspannen te worden en te blijven. Doe even niets en voel wat je nodig hebt; frisse lucht, een fijn muziekje of een kop thee kan je net even een fijnere mindset geven.

#3 Maak de juiste keuzes

Zeg niet overal ‘ja’ op. Door alles aan te nemen wat er op een dag op je af komt heb je op een gegeven moment zelf niet meer de regie in handen. Wacht even met antwoorden voordat je ‘ja’ zegt. Stel jezelf de vraag of a) jij het moet doen en b) of het per sé haast heeft. Als perfectionist lijkt het soms of alles prioriteit heeft en is het moeilijker keuzes te maken. Alles even gauw gauw en vlug vlug. Jij vindt het nodig maar is het ook ècht nodig? Dat gehaaste en up-tempo werken zorgt voor stress en disbalans. In de online training ‘Perfectionisme Aanpakken’ leer je hoe je van dit nare gevoel af kunt komen.

#4 Besteed meer uit 

Oeh…dit is een gevoelige. Hoezo uitbesteden? Je kan alles alleen het beste toch? Je werkt kneiterhard en iets aan een ander overlaten doe je liever niet. Dan heb je er geen controle op en bovendien gaat het niet op jouw manier. Zorg er voor dat als je het uitbesteedt het op een dusdanige manier doet dat de ander precies weet wat jouw verwachtingen zijn. Hiermee voorkom je teleurstellingen. Het ligt er aan of dit voor jou van toepassing is, deze oplossing werkt goed voor ondernemers. Door een duidelijke overdracht kun je best taken uitbesteden. Vertrouw op de mensen die voor je werken en betrek ze in je visie. Werk je samen met anderen op gelijk niveau; oefen dan met loslaten. De manier waarop een ander het doet is ookgoed. Misschien niet de jouwe maar dat hindert niet. Alleen door dit vaker te oefenen ga je merken dat het steeds makkelijker wordt. Want hoe erg is het als het anders loopt? Als je dat antwoord hebt, zul je 9 van de 10x merken dat het best wel mee valt. Stel hier ook duidelijke prioriteiten; datgene wat echt echt echt belangrijk is, dat blijf je dan ook lekker zelf doen.

Hoe zorg jij voor een betere verdeling van je energie? En welke bovenstaande tip is nou net wat voor jou? Laat het me weten!

Maak van perfectionisme weer je kwaliteit!
Groeten, Jolanda

Over de auteur

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Check m'n aanbod voor jou hier:

>