Thuiswerken. Wat werkt voor jou?

Coachwereld.nl heeft me gevraagd een blog te schrijven. Dit naar aanleiding van een reactie van mij op Insta over thuiswerken. Ik coach ondernemers die hun ideeën en dromen niet waarmaken omdat ze last hebben van perfectionistisch gedrag en onzekerheid. Er is vaak twijfel en een hoge werkdruk bij vrouwelijke ondernemers. Ook zit er soms weinig groei omdat ze de volgende stap niet durven te maken of ze gewoonweg even niet weten wat de volgende stap moet zijn.

Met z’n allen thuis.

Ik vond thuiswerken altijd fijn. Tot het moment dat de rest van het gezin (man en 2 kinderen (11&12)) ineens ook noodgedwongen thuis moesten werken. Hoe gek ik ook op ze ben, toen werd het toch een heel ander verhaal. Ik ga je de clichés over met z’n allen in 1 huis werken besparen want die zijn je wel bekend. Maar goed. Wat werkt wel voor mij. Met kenmerken van hoog gevoeligheid en wat perfectionisme trekjes in mij hoop ik dat jij als lezer wat kunt hebben aan de volgende tips.

Body & Mind

Zet je laptop op een verhoging of schaf een laptopondersteuner aan. Als je voortdurend naar beneden kijkt, krijg je last van je nekspieren. Bovendien bespaar je je cliënt het zicht op een onderkin. Een apart toetsenbord is dan wel nodig. Hou je schouders laag. Draai ze af en toe even ter ontspanning. Let vooral op je ademhaling. We zijn vaak geneigd -zeker onder taken met tijdsdruk- met onze ademhaling hoog te gaan zitten. Zet je timer een paar keer per dag als reminder dat je je ademhaling naar je buik doet.

Lunch & Pauzes

Eet niet op dezelfde plek als waar je werkt. Werk je aan de eettafel? Pak een andere plaats aan tafel of ga lekker ongegeneerd even met een bord op schoot zitten. Van brood word ik altijd moe en heb ik al snel weer trek. Liever kies ik voor een zelfgemaakte salade of een bak yoghurt met noten en fruit. O ja, ik ga slecht op suiker alcohol. Niet dat ik tijdens de lunch met een Chardonnay zit (èr zijn dagen dat ik er trouwens naar snak) maar als ik ’s avonds alcohol drink dan voel ik me de dag er na minder happy, soms zelfs down en humeurig. Water en gezonde voeding zijn heilig.

Doe na de lunch een korte meditatie. Een minuut kan al effect hebben! Er zijn genoeg apps ter ondersteuning mocht je dat fijner vinden. Ik gebruik na de lunch altijd de Mindfulness App. Neem wat vaker pauze. Ga naar buiten, pak de fiets of de hond of je man maar doe even een blokje om. Een frisse neus doet wonderen en zorgt er voor dat je even reset. Mijn schoonzus attendeerde me op de app ‘Ommetje lopen’. Geweldig. Je kunt met collega’s of vrienden de voortgang van elkaar zien en er is een ranking systeem. Erg leuk voor de binding nu we veel solo werken. De app is een initiatief van de Hersenstichting.

Plaats & Sfeer

Denk goed na over de ruimte en plek waar je zit. Ga je met je gezicht richting de kamer (en iedereen), of zit je met je hoofd richting de muur en scherm je je dus liever wat af? Hou altijd rekening met de achtergrond van wat je cliënt ziet. Je to do lijst hoeft niet af. Als je dat voornemens bent voel je 9 van de 10 keer teleurstelling aan het eind van de dag. Gewoon ophouden met dat voornemen. Werk met mooie materialen. Denk hierbij aan vrolijke (gekleurde) pennen, een overzichtelijke en inspirerende agenda en een A4 kladblok. Van Younailedit kreeg ik afgelopen jaar de Purpuz-agenda. Super handig met doelen en verfrissende quotes. Ik hou er van. Vernieuw zo nu en dan je bureaublad voor een verfrissend effect. Wissel je online afspraken af met offline taken. Ga lekker schrijven of duik in vakliteratuur. En deel je dag op in blokken!

Einde werkdag? Is ook einde werkdag. Ruim je boeltje op of schuif het aan de kant. Kleed je om in iets anders leuks of een lekkere joggingbroek. Neem nog even een schep frisse lucht (al is het even vogelvoer ophangen in de boom maar doe even iets buiten). En geniet ìn het moment van het moment. 

Zintuigen

Knijp af en toe even in je wangen voor wat kleur op je gezicht. Werk na de lunch je make-up lichtjes bij, poets je tanden en spray weer een beetje parfum achter je oren na de lunch. Je zintuigen geven je weer een boost! Afhankelijk van de taak waar ik mee bezig ben luister ik tijdens het werk naar Spotify. Voorheen was dat radio 2 maar ik kan geen coronanieuws meer horen dus ik ga voor m’n feelgood playlisten. Ik luister dan onder andere naar de fijne afspeellijst ‘A Walk alone’ of naar klassieke (piano) muziek. Na een lange dag werken luister (en zing) ik bij het afruimen van het avondeten met m’n kinderen op nummers van Abba of Armin van Buuren. Maar net wat m’n stemming is. Heerlijke energizers!  

Ondernemers & Perfectionisme

In 2020 heb ik vooral veel ondernemers gecoacht die hun ideeën en dromen niet waarmaken omdat ze last hebben van perfectionistisch gedrag en onzekerheid. Er is vaak twijfel en een hoge werkdruk. Ook zit er soms weinig groei bij ondernemers omdat ze de volgende stap niet durven te maken of ze gewoonweg even niet weten wat de volgende stap moet zijn. Veel van deze coachgesprekken gaan online. Het was even wennen maar het werkt!In januari start ik met een online programma. In dit programma zitten bijna alle elementen die ik offline ook toepas waaronder meditatieoefeningen, psycho-educatie, visualisatieoefeningen en concrete tips waar je echt wat mee kunt. Je krijgt bij mij altijd garantie. Ben je niet tevreden dan krijg je gewoon je geld terug. 

Als ondernemer leer je tijdens deze training:

  • Je zelfvertrouwen te vergroten
  • Meer flexibel te zijn
  • Beter omgaan met stressvolle situaties
  • Tijd over te houden voor dingen die je graag wilt doen
  • Meer werkplezier te krijgen 
  • Meer rust en ontspanning in je hoofd en in je lijf
  • Makkelijker dingen los laten.

Ik ben Jolanda Beverwijk-Kiewiet (1980) en heb 15 jaar ervaring in de psychische hulpverlening. Mijn werk is vooral gericht op vrouwelijke ondernemers die perfectionistisch zijn. Ik help ze meer zelfvertrouwen te krijgen en de f*c kit mindset te creëren. 

Het geven en delen van mijn vakkennis is het mooiste werk wat er is. Ik zit in de luxe positie dat ik op Ameland woon. Het strand en de zee liggen binnen handbereik. Veel ondernemers komen van het vaste land even een weekend naar mij op Ameland om inspiratie op te doen en op te laden. Met de sneldienst duurt de overtocht slechts 20 minuten.

Wil jij ook inspiratie en van tijd voor jezelf? In 2021 organiseer ik regelmatig ontwikkelweekenden. In een kleine groep ondernemers gaan we aan de slag met perfectionisme en de fuck it mindset zodat je als ondernemer wèl de stappen gaat maken. Je kunt ervoor kiezen je eigen accommodatie te boeken. Heb je daar geen tijd voor of zin in omdat je immers al genoeg regelt? Dan organiseer ik je accommodatie, overtocht en vervoer op het eiland. Je verblijft in een 4-sterrenhotel. Meer info vind je via deze link: Your Perfect Weekend

Via mail, telefoon of Whatsapp mag je me altijd berichten!

Heel graag tot ziens online of op het mooie Ameland. Treat yourself well!

Over de auteur

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Check m'n aanbod voor jou hier:

>