Waarom pleasen we te vaak? 7 tips voor perfectionistische en hooggevoelige vrouwen

Geen zin om te lezen? Luister hier de podcast via Spotify

Waarom pleasen we te vaak? Het kan enorm moeilijk zijn om grenzen aan te geven. We vermijden het ongemak wat opkomt bij meningsverschillen en confrontaties. Het geeft een naar gevoel en onzekerheid. Zeker als de ander verbaal sterker is of dominant in zijn of haar gedrag. Maar het is essentieel voor jouw welzijn om assertief te zijn en je eigen grenzen te respecteren door deze aan te geven. In dit blog krijg je 7 tips die je kunnen helpen bij het stellen van grenzen en het versterken van je zelfvertrouwen.

1. Ken je eigen behoeften

Het begint allemaal met zelfinzicht. Neem de tijd om te ontdekken wat je echt nodig hebt en wat je grenzen zijn. Sta jezelf toe om te voelen wat er in je opkomt en luister naar je intuïtie. Als hooggevoelige vrouw sta je in goed contact met je emoties, dus vertrouw op die innerlijke wijsheid; je onderbuikgevoel.

2. Wees duidelijk en specifiek

Wanneer je je grenzen aangeeft, wees dan zo duidelijk en specifiek mogelijk. Geef aan wat je wel en niet accepteert, zonder direct sorry te zeggen. Bijvoorbeeld: “Ik vind het niet prettig als mensen mijn taken overnemen zonder te vragen. Ik zou het waarderen / fijn vinden het als je me eerst om mijn mening vraagt.”

3. Oefen met kleine stappen

Het kan overweldigend zijn om meteen grote grenzen te stellen. Begin met kleine stappen en oefen met het aangeven van je behoeften in situaties die minder stressvol zijn. Kleine stapjes klinken cliché maar is echt helpend. Hoe vaker je het doet, hoe zelfverzekerder je zult worden. Oefen vooral ook bij mensen waarbij je je vertrouwd en op je gemak voelt.

4. Leer confrontaties te vermijden zonder jezelf te verliezen

Hoewel confrontaties soms onvermijdelijk zijn, kun je leren hoe je ze kunt vermijden zonder jezelf tekort te doen. Dit betekent niet dat je altijd moet toegeven, maar wel dat je diplomatiek kunt zijn en kunt leren hoe je op een respectvolle manier je mening kunt geven.

5. Erken je onzekerheid

Het is normaal om onzeker te zijn als je je grenzen aangeeft, vooral als perfectionistische hooggevoelige vrouw. Erken deze gevoelens, maar laat ze je niet weerhouden om voor jezelf op te komen. Zie jezelf als een werk in uitvoering en geef jezelf de ruimte om te groeien. Vaak denken we eerst zelfvertrouwen te moeten hebben, alvorens we kunnen zeggen wat we willen. Het werkt juist andersom! Door veel te oefenen met nieuwe situaties en het ongemak wat hiermee gepaard gaat, groeit je zelfvertrouwen!

6. Sta open voor feedback

Sta open voor feedback van anderen, maar behoud tegelijkertijd je eigenwaarde. Luister naar wat anderen te zeggen hebben, maar onthoud dat jij de enige bent die echt weet wat het beste voor je is.

7. Blijf trouw aan je normen en waarden

Het is belangrijk om je grenzen te stellen op basis van je eigen normen en waarden, niet die van anderen. Blijf trouw aan wat voor jou echt belangrijk is, zelfs als dat betekent dat je nee moet zeggen tegen anderen.

Het stellen van grenzen als perfectionistische hooggevoelige vrouw is een proces dat tijd en oefening vereist, maar het is absoluut de moeite waard. Door jezelf te respecteren en je eigen behoeften serieus te nemen, zul je merken dat je meer rust, zelfvertrouwen en voldoening in je leven ervaart.

Veel succes!
Liefs Jolanda

Over de auteur

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Check m'n aanbod voor jou hier:

>