Een groot verantwoordelijkheidsgevoel… 5x tips

Een overmatig groot verantwoordelijkheidsgevoel en perfectionisme kunnen verlammend werken. Het streven naar perfectie kan leiden tot angst voor fouten, wat je spontaniteit en ook je creativiteit belemmert. Het voortdurend willen voldoen aan hoge normen leiden tot stress en burn-out. Het gevoel van te veel verantwoordelijkheid kan je relaties beïnvloeden en leiden tot overbelasting. Het is belangrijk om een gezonde balans te vinden en zelfzorg niet uit het oog te verliezen.

5x tips

Tip 1
Prioriteiten stellen (eerst die van jezelf!): Het is niet nodig om alles op je schouders te nemen. Maak een lijst en bepaal wat echt cruciaal is voor jou en wat voor anderen belangrijk is. Kijk welke taken echt belangrijk zijn en focus hierop.

Tip 2
Delegeer taken: Je hoeft echt niet alles zelf te doen. Delegeer verantwoordelijkheden aan anderen en vertrouw op hun capaciteiten. Dit verdeelt de last en geeft anderen de kans om te groeien. Ook al gaat het niet op jouw manier…die van een ander is ook prima. Accepteer dit en leg je erbij neer. Wat is het ergste dat kan gebeuren?

Tip 3
Zorg voor jezelf: Neem regelmatig tijd voor zelfzorg. Een goede balans tussen werk en ontspanning is essentieel om een overweldigend gevoel van verantwoordelijkheid te voorkomen. Sta even stil bij waarom je je zo verantwoordelijk voelt. Ervaar je schuldgevoel als je een keer nee zegt? Is dat realistisch of soms je eigen mindf*%&ck? Wees ’s eerlijk.

Tip 4
Stel realistische verwachtingen: Wees eerlijk over wat je kunt bereiken. Stel realistische doelen en verwachtingen voor jezelf. Het is oké om ‘nee’ te zeggen als iets te veel wordt. Of als je er gewoon geen zin in hebt; helemaal prima!

Tip 5
Zoek ondersteuning: Praat met anderen over je gevoelens van verantwoordelijkheid. Maak hen deelgenoot zodat ze je kunnen helpen. Andermans perspectieven kunnen je helpen de situatie objectiever te bekijken en bieden nuttige inzichten en steun.

Dit kan met je naasten maar het kan ook heel fijn zijn om met iemand die objectief is hierover te hebben. Iemand waarbij je geen rekening hoeft te houden. Neem in dat geval contact op. Er is inmiddels weer plek voor coaching (geen wachtlijst meer). En coaching houdt meer in dan alleen praten. Dan ga je echt ervaren hoe het anders kan!

Liefs,
Jolanda

Over de auteur

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Check m'n aanbod voor jou hier:

>