Wat als je probleem niet op te lossen is? 4x tips

Voor sommige problemen is er niet een oplossing. Soms is het wat het is. En zul je er mee moeten dealen. Dat is knap lastig. Zeker als je graag controle over dingen houdt en je het moeilijk vindt je over te geven aan iets.

Maar soms kom je in een situatie waarmee je dus moet leren leven. Voor dat moment.

Wat kun je dan doen? Moet je iets doen? Vanuit iets ‘doen’ zit je in de actiestand. De stand waarmee je wilt proberen de situatie op te lossen. Of op z’n minst aan te pakken. Niets doen voelt dan ontzettend naar. Of niets kunnen doen. Ook zo iets. Machteloos. Frustrerend.

Je krijgt 4 tips voor als je een probleem hebt die niet op te lossen is. Of niet op te lossen lijkt..

Geen zin om te lezen? Luister hier de podcast:

Tip 1

Zoek afleiding
Ga zoveel mogelijk afleiding zoeken in dingen om je heen. Dat kan iets ontspannend zijn of sociaal of actief of een combi van deze. Hoe dan ook. Verzet je gedachten zodat je niet continu met het nare gevoel geconfronteerd wordt. Los van het nare gevoel is het ook zo dat als je geen afleiding hebt, het probleem soms alleen maar groter of erger kan worden. Doordat je loopt te malen in je hoofd, houdt je het je de hele dag bezig.

Tip 2

Geef het tijd
Wat nu een groot probleem is, hoeft er straks misschien helemaal niet meer te zijn. Straks over een paar uur, morgen, volgende maand of over een jaar. En ook al is het probleem er over een jaar nog. Dan zul je er anders in staan dan dat je dat nu doet. Soms is er slechts tijd nodig voordat iets vanzelf oplost. Was het altijd maar zo… In een eerder blog schreef ik over uitzoomen. Klik hier om daar meer over te lezen (tip 7 van blog: Tips voor meer rust).

Tip 3

Accepteer & omarm
Volledig 100% dat nare gevoel omarmen. Leer omgaan met ongemak. Omgaan met verdriet, boosheid, frustratie en onmacht. Whatever. Voel al die narigheid en omarm het. Vertrouw er op dat je sterk genoeg bent om dit aan te kunnen. Dat het oké is om te huilen en te schelden. Dat het oké is om je even down te voelen en dat ook ellende op je pad komt. Je zou een wereldwonder zijn als er geen ellende op je pad zou komen. Je kunt het zien als groeiproces. Hoe pijnlijk ook en tevens cliché. De dieptepunten in het leven geven ook karakter, hoop en lef. Hoe kunnen we de toppen van de bergen zien als we er alleen maar bovenop zouden staan? We donderen allemaal een keer flink naar beneden. Keihard.

Tip 4

Haal de ruis weg
Vaak halen we er van alles en nog wat er bij zodat het probleem of de situatie nog gecompliceerder wordt. Maak het eenvoudig en ‘pel’ je probleem als het ware af tot je bij de kern komt. Haal de details en je eigen gekleurde visie even weg en kijk wat er over blijft.

Liefs, Jolanda

Over de auteur

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Check m'n aanbod voor jou hier:

>