7 tips voor meer rust

Rust in je hoofd en in je lijf

Liever luisteren dan lezen? Hier vind je de link naar de aflevering van m’n podcast.

Perfectionisme en rust. Uhm ja. Waarom is rust nou zo belangrijk voor ons? Als perfectionisten zijn we -meer nog dan anderen- ontzettend veel aan het analyseren, piekeren, overdenken en afstemmen. We kunnen een grote hoeveel informatie tot ons nemen en in ons om laten gaan. Dit komt onder andere omdat we het lastig vinden keuzes te maken.

Waar een ander meer een doener is, zijn wij meer de denkers. We denken al 3 stappen vooruit en vullen vaak al in -terecht of onterecht- hoe het vervolg zal verlopen. We gaan voor zekerheid en controle en houden van overzicht. Onverwachte situaties kunnen ons overvallen en zelfs irriteren dus houden we zoveel mogelijk de controle.

Dit is 1 van de redenen waarom het altijd zo vol is in ons hoofd. Dit zorgt voor piekeren, slecht slapen en een gevoel van onrust. Dat continue aan staan en bezig zijn is vermoeiend. Wanneer is het nou een stil in m’n hoofd?!

Ps. Bij het maken van deze blog kon ik wel 70 tips bedenken maar ik heb het weten te beperken tot 7. Er komen zeker nog volgende blogs en podcasts over tips voor rust.

Yes! De 7 tips voor meer rust (in je hoofd en lijf)

Tip 1 Tijd voor jezelf

Zorg voor voldoende tijd voor jezelf. Je kunt je gedachten pas ordenen als je alleen bent. Chaos in je hoofd wordt niet minder als je de hele dag mensen, kinderen om je heen hebt. De prikkels die gedurende een dag op je afkomen zijn op zich al reden om jezelf even af te zonderen maar zeker als je hoofd vol is, is het goed om de rust op te zoeken.
Dit hoeft niet direct in een hutje op de hei maar sluit je even op in de badkamer, doe een wandeling in je eentje of iets anders waar je rust krijgt. Ik kan zelf altijd heel fijn m’n gedachten ordenen en m’n hoofd leeg maken tijdens het auto rijden.

Tip 2 Schrijf

Schrijf op wat in je om gaat. Wat je gedachten zijn. Schrijven heeft een helende werking. Zijn er thema’s die je bezig houden die groot worden in je hoofd? Schrijf ze van je af. Koop een mooi schrift of memoboekje en pak je lievelingspen. Je kunt in steekwoorden je gedachten opschrijven of helemaal gaan uitschrijven wat je bezig houdt en waarom je dat zo bezig houdt. Schrijf ook de mogelijke oplossingen voor jezelf op. Hoe langer je schrijft hoe meer je tot de kern komt en soms komen de antwoorden ook vanzelf. Ik gebruik altijd gekleurde pennen of arceer met stiften om het geheel wat leuk er uit te doen zien.

Tip 3 Voel je energie

Hou goed contact met je lichaam. Door gedurende de dag goed naar je lijf te luisteren weet je eerder hoe je in je energie zit. Als je er aan het einde van de werkdag achter komt dat je batterij leeg is -terwijl er nog een avond voor je ligt met dingen die moeten of die je nog wil doen- dan is het te laat om die batterij weer voller te krijgen.

Zorg dus dat je op bepaalde momenten van de dag even incheckt bij jezelf; hoe voel ik me nu? Heb ik ergens pijn of zit er ergens spanning? Voel ik me gestresst? Wat heb je nodig? Is er iets wat op dit moment veel aandacht van je vraagt of is er iets anders wat je bezig houdt? Las dan ook pauze momenten in. Luister naar je lichaam en handel daar naar.
Dit kun je doen door even helemaal niets te doen. Al is het maar 5 minuten. Staar even voor je uit en voel dat je nu (NU) echt even niets hoeft.
Je kunt ook gaan mediteren, ook al is het kort. Denk aan je ademhaling; ga goed door je buik ademhalen en voel je bij elke inademing en uitademing meer ontspannen. (In de podcast hoor je meer over de buikademhaling) Laat de stress echt even van je afglijden. Pas ook mindfulness toe in je activiteiten; maak bijvoorbeeld heel mindful je lunch klaar en eet het ook met aandacht op. Doe de dingen en je handelingen eens wat trager.

Tip 4 Play!

Ga spelen! Door meer te spelen en lol te hebben ontstaat er ruimte in je hoofd. Vaak zitten we vast in een bijna harnas van controle en perfectie. Gek doen of een spelletje. Als je kinderen hebt ga daar mee spelen. Maak plezier en lach! Om uit je hoofd te komen is een hele eenvoudige en fijne tip; ga spelen en lol maken. Gewoon niets meer dan dat. In het moment genieten van het moment. Even wat luchtigheid en gekkigheid knap je van op! 

Tip 5 Agenda en lijstjes

Dit is misschien een inkoppertje en veel gehoorde maar dat is niet voor niets want het werkt. Zorg dat je lijstjes maakt en een agenda hebt. Wij kunnen veel uit ons hoofd en opslaan in ons hoofd. Op het moment dat je gewoonweg opschrijft wat je nog moet doen zorgt dat echt voor rust. Je kunt het dan immers loslaten want ‘het is als het ware ergens anders’.

Tip 6 Afleiding

Zoek afleiding. Zet muziek op. Ga een film kijken of iets met je handen doen. Lezen helpt mij juist niet dus dat raad ik af. Misschien helpt het jou wel maar als mijn hoofd vol zit, dwalen mijn gedachten alleen maar van de bladzijdes af. Vaak ga ik ook even iets buitenshuis doen en dan gaan we als gezin lekker uit eten of een strandwandeling maken.
Alles om even afstand te nemen van het het volle hoofd of een naar gevoel wat zo aan je kan knagen en je in beslag kan nemen.

Zo heb ik heb vanmiddag bijvoorbeeld de tuin gemaaid. Ik vind dat (niet altijd hoor) zo’n fijne activiteit. Heerlijk even uit m’n hoofd en fysiek inspannen. Bovendien heb je direct eer van je werk; ook een fijne bijkomstigheid 😄

Tip 7 Uitzoomen

Zoom uit. Zoom uit op wat jou bezighoudt. Dit helpt om het juiste perspectief te zien. Ga vanuit een helicopterview naar jezelf en de situatie kijken en zoom steeds verder uit omhoog. Naar de lucht, naar de ozonlaag, naar het heelal, naar het universum. Dit helpt je relativeren! Visualiseer dit. Het zet alles in een ander perspectief. Ik wil het niet bagatelliseren maar het kan echt werken door even afstand te nemen.

Vind je deze oefening lastig? Probeer het eens met tijd. Voelt het morgen nog zo, is het volgende week nog een ‘thema’, hoe sta je er over een maand, jaar of 5 jaar in? Dat is ook uitzoomen.

Veel succes met deze tips!

Liefs, Jolanda
Perfectionisme coach

Over de auteur

 • Jessica schreef:

  nicht! wat lijken we eigenlijk op elkaar, herken zo mezelf in dit artikel! inclusief het “gebruik” van auto rijden, ik zeg wel eens dat ik soms even lekker alleen wil rijden met een muziekje op zodat ik even kan denken knuffels van je nichtje!

  • Jolanda Beverwijk schreef:

   Wat leuk om die herkenning te lezen Jes! Dankjewel voor je reactie. xx

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Check m'n aanbod voor jou hier:

  >