Waarom je perfectionisme niet moet loslaten..

Waarom je perfectionisme niet moet loslaten

Je leest en hoort het zo vaak: “Perfectionisme moet je loslaten!”. Niet doen zeg ik je. Dat wil je toch helemaal niet? Moet je kijken wat het jou oplevert en hoe ver het je heeft gebracht! Die kwaliteiten wil je helemaal niet loslaten. Je bent een harde werker, hebt overzicht en werkt accuraat. Je gaat voor kwaliteit en dat is terug te zien in je resultaten. Hoezo loslaten?

Maar al die stress en het de drang om te presteren dan? Het onzekere gevoel wat je bekruipt als je jezelf vergelijkt met anderen? En het piekeren ‘s avonds en tot op de komma werken, de controle die je op alles wilt houden? Het zien vertragen van de voortgang van je bedrijf? Het op je tenen lopen en het gejaagde gevoel? Daar heb ik een veel betere oplossing voor dan perfectionisme loslaten.

Hoezo niet?

Het is ten eerste goed te weten dat perfectionisme een eigenschap van je is die min of meer bij je past. Kijk maar eens om je heen naar mensen die het tegenovergesteld zijn aan jou; dat zijn de mensen die hele andere karaktereigenschappen hebben. In ons geval kun je bijvoorbeeld aan hele losbollige types denken. Ik wil wel even duidelijk maken dat ik niet van hokjes hou en zeker geen mensen in hokjes ga plaatsen maar ik probeer je te verduidelijken waarom jij goed bent zoals je bent.

Ok, dus wat ik bedoel te zeggen dat deze types ook slordiger te werk gaan, wat gemakzuchtiger zijn, fouten maken en hier makkelijk overheen stappen, rommeliger werken en vaak in uiterste vormen zich uiten. Dat is het tegenovergestelde van perfectionisme. Dat zijn eigenschappen die voor jou soms zeker wel aanwezig zijn maar wat niet past bij perfectionisme. Dit type mensen houden ook lang niet zo veel controle op zaken als dat jij en ik dat doen. En daar is niks mis mee. Alleen gaan jij en ik nooit zo worden. Want dit is 180 graden anders dan dat wij zijn dus dat moet je niet willen. Je bent goed zoals je bent. En… al zou je het proberen dan gaat het je frustreren want je neemt een rol aan -je trekt een jas aan- die je totaal niet past.

Wat dan?

Kijk waar er rek zit die bij jou persoonlijkheid past. Het is een kwestie van doseren; het goede behouden en de vervelende trekjes afzwakken zodat ze niet elke dag aanwezig zijn. Die vervelende bijkomstigheden van perfectionisme; daar mee aan de slag gaan. Daar valt aan te werken. Daar zit juist jouw potentie tot groei! En als jij gaat groeien; groeit je bedrijf. Jij bènt immers je bedrijf.

Hoe dan?

Zorg er voor dat perfectionisme weer je kwaliteit wordt. Want alles waar tè voor staat is niet goed. Al het goede dat perfectionisme jou brengt, dat moet je helemaal niet willen loslaten. Dat moet je koesteren.

Ik geef je de beste tips zodat je realistischer en met meer zelfcompassie in het leven gaat staan. Dat je het lef krijgt om te groeien in je onderneming. Wist je dat perfectionisme 1 van de grootste struikelblokken is om te groeien met je bedrijf?

In de strategie die ik als deskundige op het gebied van perfectionisme bij ondernemers hanteer werk ik met de volgende speerpunten:

 1. Mindset
 2. Bodylanguague
 3. Your World
 4. Time Management
 5. Action

Deze speerpunten zijn de basis om te kunnen groeien met je bedrijf. Het gaat o.a. over lef om te verkopen, zelfvertrouwen voor een krachtige uitstraling, een goed contact met je gevoel om rust te voelen, grenzen aangeven om voor jezelf op te komen, resultaten behalen zodat je omzet stijgt en dicht bij jezelf te blijven maar toch keer op keer jezelf te overtreffen.

In m’n e-book lees je er alles over en vind je per speerpunt hele fijne tips! Download ‘m hier gratis.

Over de auteur

 • Liesbet schreef:

  Perfectionisme kan tegelijk positief & negatief zijn. Het kan je helpen & tegenhouden als ondernemer. De manier waarop je ermee omgaat is zo belangrijk.

 • katinka michiels schreef:

  Meest geweldige nieuws vandaag : ik moet het niet loslaten! Want het is idd ook een kracht. Yezzzzz!

 • Veronique Vandersmissen schreef:

  Leuke visie – perfectionisme als kracht!! Loslaten is niet nodig! Doseren en juist aanwenden is de boodschap.

 • Ingrid Vernimmen schreef:

  Leuke invalshoek op perfectionisme !

 • Carla Rosseels schreef:

  Geweldige reframing! Hou ik van!

 • Sandra Geusens schreef:

  Mijn perfectionisme staat me inderdaad in de weg van tijd….

 • Manuela schreef:

  Herkenbaar op diverse punten. Mooi geschreven.

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Check m'n aanbod voor jou hier:

  >