De beste beloning voor je kind

Het effect van het beloningssyssteem

Einde schooljaar dus tijd voor het rapport. Kinderen laten vol trots hun rapport zien aan ouders, opa’s en oma’s en wie het maar wil! Ze worden beloond voor hun inzet en krijgen complimenten, geld of cadeaus. Allemaal met goede bedoelingen. .. Ze worden in het zonnetje gezet en dat geeft ze een goed gevoel.
Maar… we zijn ons niet altijd bewust welke nadelen er kleven aan dit beloningssysteem.

Prestatiemaatschappij

We zijn al gewend om prestaties te belonen. Hier ligt natuurlijk een stuk geschiedenis aan ten grondslag. De geschiedenis van o.a. cultuur en kerk. Altijd maar moeten, het streven, het harde werken. Wanneer is het goed? Wanneer is het genoeg? We leven in een prestatiemaatschappij waarin we veeleisend zijn naar onszelf en naar ons omgeving.

Kans op stress

We zijn het dan ook al van jongs af aan gewend om beloond te worden naar prestaties. Schoolwerk is meetbaar en zien we terug in cijfers en rapporten. Maar zodra we van school zijn is ons inzet niet meer meetbaar. We werken hard en presteren veel maar dit zien we niet terug in rapportcijfers. We moeten dus veel meer zelf deze grens zoeken. Wanneer is het goed? We zijn als volwassene nog steeds vaak op zoek naar bevestiging en waardering van buitenaf. We stellen ook nog eens hoge eisen aan onszelf en de kans op stress, fysieke klachten en burn-out neemt toe.

Beloon ze om wie ze zijn

Dit kunnen we veranderen door al bij onze kinderen verder te kijken dan belonen op rapport. Hoe? Door je kind vooral ook te belonen om wie hij of zij is. Als mens. Als persoon. Met al zijn mooie eigenschappen en prachtige karakter. Het is enorm gezond voor je kind om te horen dat hij goed is zoals hij is. Een maatschappij waarin kinderen beloond worden om wie ze zijn in plaats van om wat ze presteren zou voor iedereen veel gezonder zijn. Dan is er balans en kan het kind nog steeds heerlijk het rapport vol trots tonen en ook daarop beloond worden.

Laten we alsjeblieft onze kinderen meer belonen om wie ze zijn. Ze zullen er hun leven lang profijt van hebben.

*Daar waar hij staat wordt ook zij bedoeld

Liefs,
Jolanda

Over de auteur

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Check m'n aanbod voor jou hier:

>