Zo weet je of je de juiste keuze maakt

Geen zin om te lezen?
Luister hier naar de podcast via Spotify.
Luister hier naar de podcast via Apple Podcasts.

Wist je dat je op een dag gemiddeld 30.000 keuzes maakt? Dat staat ongeveer gelijk aan het aantal gedachtes dat je op een dag hebt. Dit zijn uiteraard -en gelukkig maar -voornamelijk onbewuste keuzes. Hoe dan ook…enorm veel keuzes. In dit blog wil ik het met je hebben over belangrijke en bewuste keuzes.

Bewuste keuzes maken we op basis van gevoel en gedachten. Er komt vaak veel gepieker bij kijken en je kunt je zorgen gaan maken wat nu voor jou de beste richting is. Slapeloze nachten van wat nou verstandig is om te doen. De keuze op zich is vaak niet eens het probleem. Die heb je in je hoofd misschien al gemaakt. Het gaat vaak om de gevolgen die daaruit voortvloeien die het zo moeilijk maken om de juiste keuze te maken. Daar heb je waarschijnlijk al allerlei theorieën over in je hoofd. Dit laatste zorgt dan voor stress, onzekerheid en angst.

Analyseren

Voor de zomer heb ik zelf zo’n ingrijpende keuze gemaakt. Zo’n belangrijk besluit die je niet 1, 2, 3 maakt. Zo nu en dan komt er zo’n moment in je leven dat je voor een keuze staat. Ik heb de keuze gemaakt ontslag te nemen en me fulltime te richten op het ondernemerschap. Een keuze die niet over 1 nacht ijs ging maar nu ik dit blog schrijf, inmiddels realiteit is geworden. Ik ben nu fulltime ondernemer en niet meer in loondienst.

Keuzes kunnen zo enorm moeilijk zijn. Je gaat twijfelen, wikken en wegen en het houdt je enorm bezig. Zeker als je perfectionistisch bent is keuzes maken wel een dingetje. Je gaat al snel alle stappen uitdenken en analyseren.

In dit blog lees je hoe je makkelijker tot een keuze komt, wat mijn ervaringen zijn en welke tips ik voor jou heb.

Controle & Zekerheid

Wat vaak zorgt voor verwarring en twijfels is dat je gedachten en je gevoel niet op dezelfde lijn liggen. Je gedachten weten vaak tig redenen te bedenken om iets wel of niet te doen en dit kan enorm indruisen tegen je gevoel. Het zijn steeds je gedachten die je weer terug brengen; je ratio, de stem in je hoofd. Je gaat bedenken wat de gevolgen van je keuze op korte en lange termijn zijn. Je kunt niet altijd alle gevolgen overzien.
Door controle te willen houden gaan we vaak voor zekerheid voor de structuur die we gewend zijn. Het voelt spannend dus voelt het niet goed. Dus doen we het maar niet. Houden we het bij het oude. Maar als we altijd daaraan toegegeven hadden, dan waren we als mens nooit tot vooruitgang gekomen! De mens is gemaakt om zich te ontwikkelen. Om uit de comfort zone te stappen. De grenzen opzoeken van het ongemak en dat ongemak met beide armen omarmen. Je intuïtie is op zoek naar groei en naar vooruitgang. Dus zal je merken dat als je je geïnspireerd voelt om dingen te doen die je eigenlijk eng vindt. Dingen die ‘als je er goed over nadenkt’ misschien zelfs een slecht idee zijn. Bijvoorbeeld een nieuwe baan, je eigen bedrijf beginnen of verhuizen. Er zijn talloze redenen om het niet te doen. Maar je gevoel zegt tóch dat het moet gebeuren.

En net op het moment dat je voelt dat je keuze x of y wilt maken, gaat je hoofd er weer mee aan de haal. Want wat als… En stel dat… En misschien….

Gevoel

Door heel erg bij je gevoel te blijven weet je hart vaak wel wat je wilt. Je hart weet de weg, je hoofd leidt je. Maar hoe weet je nou wat je pure gevoel is en dat het niet beïnvloed wordt door je brein? Daar zijn verschillende manieren voor. Manieren die je helpen om echt, echt bij jezelf te voelen wat je wilt. Als je meer wilt weten over ‘contact met je gevoel’ en echt wil ervaren hoe dit je voortaan kan helpen is ‘uit je hoofd in je lijf’ wat voor je.

Check dit

Sta jij voor een grote keuze of heb je moeite met de vele opties die er soms zijn om uit te kiezen? Probeer het volgende eens.

  1. Bekijk de situatie neutraal. Hoe is het nu? Hou het bij de feiten. Kijk vervolgens welke keuze of keuzes je wilt maken.
  2. Wat zijn de gevolgen van deze keuze(s)? Hou het ook hier bij de feiten. Blijf objectief.
  3. Nu ga je gedachten koppelen aan de vorige stap. Welke gedachten heb jij bij de gevolgen van de keuze? Wees je er van bewust dat jij degene bent die deze gedachten ‘aanmaakt’. Ook al lijkt het vaak onbewust; jij koppelt toch echt zelf een gedachte aan de gevolgen. Als jij denkt dat iets eng, leuk of spannend is dan went je brein daar aan en ziet dat aan voor de waarheid. Dit betekent niet dat iedere gedachte niet waar is maar je hoeft er niet altijd serieuze aandacht aan te geven.
  4. Bij je gedachtes horen gevoelens. Je gedachten bepalen je gevoel en kunnen je gevoel dus beïnvloeden. Wist je dat een emotie maar 90 seconden duurt? Alles wat na die 90 seconden nog gevoeld wordt, wordt bepaald door de gedachten die we zelf koppelen aan die emotie. Met andere woorden; we houden het zelf in stand door steeds opnieuw onze mind een richting in te sturen. De mind, de gedachte is dus altijd een keuze. Klinkt hard vind je niet? Toch werkt het zo. Wat niet wil zeggen dat het makkelijk is.
  5. Kijk nu opnieuw naar de situatie en hoe je de gevoelens die je er nu aan koppelt kunt beïnvloeden met andere gedachtes. Schrijf ze uit, spreek ze uit en deel ze met anderen. Je brein is gewend aan de patronen en overtuigingen die je tot nu toe in je leven eigen hebt gemaakt. Train je brein en je merkt dat het maken van keuzes makkelijker wordt!
  6. Last but not least. Luister ALTIJD naar je intuïtie. Je onderbuikgevoel. Die weet in 9 van de 10 gevallen het antwoord. Deze vind ik zelf het allerbelangrijkste van weten wat goed is voor je.

Dapper

Hoe vaak ik de afgelopen weken wel niet gehoord heb dat het ‘dapper’ is om de keuze te maken ontslag te nemen. Feitelijk is dat het ook want het druist zo in met hoe we denken dat we moeten leven. Het zit ingebakken in onze patronen en in onze maatschappij. Ik heb er echter voor gekozen om uit die comfort zone te stappen omdat ik mijn eigen dromen wil leven en ik geen spijt wil hebben van het geijkte omdat dat nou eenmaal zo hoort. Omdat dat van ons verwacht wordt. Ik spring in het diepe en kan alleen maar denken: wat is het ergste dat er kan gebeuren?

Het heeft wel even geduurd voordat ik dit zo kon zien en voelen. Voorheen was ik angstig en dacht ik ‘doe maar normaal’. Ik dacht in beperkingen en onmogelijkheden en leefde vanuit verwachtingen. Inmiddels maak ik keuzes vanuit rust en vertrouwen. En daar was wel wat voor nodig. Soms is het tijd wat er nodig is. Soms lef. Een positieve mindset is zo helpend om stevig te staan! Als ik negatieve overtuigingen zou hebben als “Dat kan ik toch niet, dat lukt niet, wat vinden mensen daar dan van, etc.” dan zou ik tot m’n pensioen veilig in loondienst blijven. Want je moet je handen dicht knijpen met wat je hebt toch?

De sleutel tot verandering ligt niet ver buiten mijzelf, deze heb ik in mezelf moeten vinden. Dit deed ik dus onder andere doen door een positieve mindset, wat ik gelukkig al een paar jaar eigen heb gemaakt en door te vertrouwen op de toekomst. Maar zeker ook door me te omringen met mensen die ook een positieve mindset hebben en vanuit vertrouwen leven in plaats vanuit angst. Want angst is nooit een goede raadgever.

Rust

Soms kan het prettiger, makkelijker of beter zijn om met een onafhankelijk iemand te praten als je voor een keuze staat. Ik kijk graag objectief met je mee en met fijne tips en oefeningen kun je dan net wat gemakkelijker de knoop doorhakken. Zodat je de rust krijgt die je zocht. Stuur me dan even een berichtje via info@jbkcoaching.nl. Online via Zoom of offline (op Ameland), easy as that.

Wat heeft het voor jou makkelijker gemaakt om een keuze te maken?

Over de auteur

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Check m'n aanbod voor jou hier:

>