Nee zeggen zonder schuldgevoel. Over grenzen aangeven.

Waarom pleasen wij vrouwen toch zo vaak? Hoe kan het anders? En 3 tips om assertiever te worden.

Hoe vaak gebeurt het niet dat we ja zeggen terwijl we nee bedoelen. We stemmen in met wat van ons gevraagd wordt terwijl we achteraf onszelf achter de oren krabben; waarom vond ik dat eigenlijk oké en waarom zei ik ja?

Geen zin om te lezen? Luister hier naar de podcast via SpotifyLuister hier naar de podcast via Apple Podcasts.

Soms heb je al op het moment dat je ergens mee instemt het gevoel dat je heel hard ‘nee’ wilde zeggen. Als je perfectionistisch bent dan zit de impulsieve reactie wat meer ingesleten. Het is bijna een automatisme om direct iemand van dienst te willen zijn, iemand te willen helpen. “Ja hoor, doe ik wel even!”.

Van nature willen we graag aardig gevonden en daar is niets mis mee. Want we willen bij de groep horen; de mens is een kuddedier. En daarom willen we iedereen tevreden houden. Maar wie is iedereen bij jou? Hoe groot is jouw groep en wie hou jij allemaal tevreden?

Perfectionistische vrouwen zijn meer op zoek naar waardering en willen anderen gelukkig maken. Daar komt de hooggevoeligheid ook om de hoek kijken want conflicten is wel een dingetje. Die vermijden we het liefst.

Jezelf verliezen

Het lijken op zich mooie kwaliteiten om iedereen van dienst te zijn en aardig gevonden te willen worden. Het nadeel is echter dat we onszelf kwijt kunnen raken op het moment dat we voortdurend aan andermans verwachtingen willen voldoen. We weten op een gegeven moment onze eigen behoeften niet meer. De mening van anderen gaat zwaarder wegen dan onze eigen mening met het gevolg dat we niet alleen onze geloofwaardigheid maar ook onszelf en onze eigenwaarde verliezen.

Op vakantie met een vriendin

Niet alleen voor jezelf wordt dit op een gegeven moment een probleem. Ook je omgeving kan er last van hebben. Mensen weten minder goed waar ze aan toe zijn met jou en je kunt je geloofwaardigheid verliezen op het moment dat je met alle winden meewaait. Hoe authentiek ben je dan nog? Je hebt zelf de touwtjes niet meer in handen en laat dan veel over aan wat een ander vindt.

Een klant -ik noem haar even Hanna- vertelde me dat ze op vakantie was geweest met een vriendin. Ze kende deze vriendin al een tijdje en samen op een stedentrip stond nog op hun bucketlist. Haar vriendin was heel meegaand en vond alles leuk en goed. Dat leek in het begin ideaal want Hanna kon alles bepalen; waar ze gingen eten, wat ze die dag gingen doen, welke excursie het werd, etc. Tot ze na een paar dagen er helemaal kriegel van werd want ze had geen idee of haar vriendin het wel naar de zin had. Ze vond alles wel goed, stemden overal mee in en leek totaal geen eigen mening te hebben over wat zij nou eigenlijk wilde deze vakantie. Wat eerst perfect leek, werd een domper want die bijna passieve houding werd een ergernis. De verhoudingen werden scheef want Hanna kreeg het gevoel dat ze met een kind op vakantie was in plaats van met haar volwassen vriendin. Waar was haar input? Haar mening? Hoe eerlijk was ze eigenlijk in hoe leuk ze het vond? Het zorgde er voor dat Hanna het knap lastig vond om met deze ‘ik vind alles prima’ houding om te gaan. Het zou haar veel meer helpen als haar vriendin duidelijker was geweest over wat ze wel en wat ze niet wilde. Dan zou Hanna weten waar ze aan toe was en wist ze dat ‘leuk’ ook echt ‘leuk’ betekende en niet iets was om te pleasen.

Voor jezelf opkomen

Om minder te gaan pleasen kun je leren assertiever te worden. Op een rustige en respectvolle manier je mening geven zodat je je grenzen aan kunt geven. Assertiviteit vraagt oefening. Maar als je het eenmaal onder de knie hebt zul je merken dat het veel gezonder voor je is om meer voor jezelf op te komen. Je relaties verbeteren en je eigenwaarde neemt toe. Voor jezelf opkomen betekent niets anders dan je grenzen aangeven en je zelf respecteren.

Tip 1

Niet iedereen in je omgeving hoeft jou aardig te vinden. Oefen eens met assertief zijn bij de mensen wiens mening jou minder raakt.

Tip 2

De kans is groot dat jij zelf hoge verwachtingen bij jezelf oplegt. Ga eens na of deze reëel zijn. Ziet een ander het ook zo? Hoe zou jij reageren als een vriendin van je deed wat jij deed? Waarschijnlijk ben je minder veeleisend naar haar toe. Probeer in te zien dat anderen ook zo naar jou kijken. Dat maakt het makkelijker om eens nee te zeggen als iemand vraagt of je iets voor hem of haar wilt doen. En dat kan heel eenvoudig met het zinnetje: “Het spijt me maar het past me nu even niet”.

Ps. dat ‘het spijt me’ kun je ook weg laten. Waarom je je wel of niet verontschuldigt voor iets vertel ik je in het webinar.

Tip 3

Welke normen en waarden zijn voor jou belangrijk? Daar kun je wat makkelijker stelliger over zijn zodat je krachtiger over komt en authentiek blijft.

Gratis webinar over grenzen aangeven

Wil je meer tips? Volg het gratis webinar met alles wat je moet weten over ‘Grenzen aangeven en nee zeggen zonder schuldgevoel’.

Via deze link kun je je aanmelden voor dinsdag 2 november 20.00 of donderdag 4 november 10.30.

Lekker thuis vanaf de bank wat inspiratie en tips opdoen. Heerlijk toch?!

https://jbktrainingen.nl/webinar/

Over de auteur

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Check m'n aanbod voor jou hier:

>