Introvert? 5 tips om krachtig te communiceren

Veel vrouwen zijn terughoudend en voorzichtig in het zeggen wat ze echt willen. Soms bewust, soms onbewust. Dit heeft er mee te maken dat ze zich conformeren aan vrouwelijke normen als aardig zijn, flexibel zijn, altijd verzoenend en kalm. Dit resulteert in een opsomming van vele ingebakken uitspraken en woorden die er voor zorgen dat ze minder powerfull en krachtig overkomen. De boodschap is inhoudelijk wel goed maar komt er niet krachtig genoeg uit. 

Geen zin om te lezen? Luister de podcast via de buttons hieronder.

Spotify.

Apple Podcast

Er zijn anderen die het hardste roepen.

Als introvert persoon kan het lastig zijn om ‘je mannetje te staan’. Er zijn anderen die meer aanwezig zijn, makkelijker voor zichzelf lijken op te kunnen komen en het hardste roepen. Hierdoor kun je je klein en ongehoord voelen. Jij bent er ook nog! Veel perfectionistische vrouwen zijn introvert en gevoeliger dan andere vrouwen. Zonder in hokjes te denken zit er duidelijk overlap in deze persoonlijkheidskenmerken.

Laat je niet afschrikken door de termen krachtig of power. Ik bedoel daarmee dat je -op een manier die bij jou past- jezelf laat zien en van je laat horen. En daar hoort kracht bij.

5x tips

In dit blog krijg je 5 tips hoe jij krachtiger kunt communiceren. En nee, daar hoef je niet extravert voor te worden. Jij bent wie je bent en dat is goed. Je introverte karakter is deel van je persoonlijkheid en dat is goed. Maar het kan van pas komen om wat krachtiger te kunnen communiceren. Niet alleen in je taalgebruik, ook in je houding en uitstraling.

Klaar voor? Hier komen de tips.

Tip 1 Je taalgebruik

Let eens op welke woorden en zinnen je gebruikt als je met iemand in gesprek bent. We gebruiken -in tegenstelling tot mannen- veel vaker woorden als:

  • Misschien
  • Ik denk dat
  • Sorry maar…
  • Kies jij maar
  • Eigenlijk
  • Begrijp me niet verkeerd maar..
  • Vind je het goed als…
  • Mag ik…

Zie je het patroon? Deze woorden hebben allemaal iets voorzichtigs, bijna iets kleins over zich. Als je deze woorden vaak gebruikt in conversaties positioneer je jezelf onder de ander.

Je kunt jezelf wel eens opnemen met de voicerecorder van je telefoon. Met toestemming van de ander natuurlijk. Maar dan kun je terugluisteren wat je zegt. Ik zeg bijvoorbeeld vaak ‘eigenlijk’. Terwijl je eigenlijk gewoon weg kunt laten uit een zin. Let er maar eens op!

Tip 2 Je houding & uitstraling

Misschien een inkoppertje maar daarom niet minder waardevol want we vergeten toch wel eens hoe ons houding overkomt op de ander.

Ga met je armen eens wat breder zitten; leg je arm over de stoel naast je of beide armen over je eigen stoelleuningen. Verschuil ze niet voor je lichaam. Je ziet vrouwen wel hun armen voor hun buik houden om deze te bedekken. Door deze houding krommen je schouders en maak je jezelf klein. Laat jezelf maar zien!

Hou je rug recht als je loopt maar ook als je zit. Slenter niet maar loop in je eigen tempo maar wel stevig door. Je kunt best je kin iets omhoog houden in een gesprek wat je lastig vindt. Dit komt niet alleen zelfverzekerder over je zult het effect ook voelen. Niet te ver maar een klein beetje optillen voor het juiste effect. Maak goed oogcontact en kijk niet te snel weg. En sla niet te vaak je ogen neer!

Tip 3 Je kennis

Je hebt zoveel in je mars. Dit kan kennis zijn, levenservaring of capaciteiten. Laat van je horen en wees niet bescheiden hierin. We zijn vaak bang arrogant over te komen en stellen ons daarom bescheiden op. Ook hierin kunnen we veel van mannen leren. Vertel wat je weet, het is zonde om dit niet te delen. Je kunt er anderen mee helpen of inspirerend zijn.

Maar ook als het gaat om je mening. Uit ‘m maar en zeg wat je vindt. Houdt respect ook voor de mening van een ander. Je hoeft het niet altijd eens te worden.

Tip 4 Je lef

Perfectionisme kan als een schild werken om onvolkomenheden en vergissingen te verbergen omdat we bang zijn deze te onthullen. Alsof je niet adequaat bent en mensen daar achter komen. Onzin natuurlijk! Maar ja, zo zit het nou eenmaal in ons hoofd. De angst om imperfect over te komen weerhoudt ons om nieuwe dingen te proberen, ons uit te spreken of lef te krijgen. We gaan liever voor controle en veiligheid. Hiermee lopen we zoveel kansen mis. Door te werken aan lef krijgen stap je uit je comfort zone. Hoewel ik dit een vreselijke term vindt heb ik nog steeds niet een alternatief gevonden voor comfort zone. We hebben lef nodig om te groeien. Ons intuïtie is op zoek naar groei en vooruitgang. In het webinar hoor je hoe je lef kunt krijgen op een manier die bij jou past.

Tip 5 Je rol in een groep

Hoe positioneer jij jezelf in een groep? Dit kan een vergadering zijn of een verjaardagsvisite of in een openbaar gebouw. Zeker als je ergens in je eentje arriveert kan dat knap onwennig voelen. Alle ogen zijn op je gericht en je hoopt maar dat er wijn is..
Wat is het eerste wat je doet of zegt? Blijf te allen tijden kalm. Hou je ademhaling laag en je neus omhoog. Het is prima dat jij rustig aan de zijkant de boel observeert. Dat je wacht tot je iemand ziet die je kent of tot je iemand ziet die ook alleen staat. Die ander zal blij zijn dat je op hem of haar afstapt. Je kunt je overschaduwd voelen door de extraverte vrouwen die het hoogste woord hebben. Die veel en luidruchtig praten (en misschien weinig echt zeggen).

Het kan je klein doen voelen. Bedenk je dan: iedereen maar dan ook iedereen is op een bepaalde manier of op een bepaald moment onzeker over zichzelf. De één kan dat nou eenmaal beter verbloemen dan de ander. En jij als introvert persoon kan dan wat terughoudender zijn, dat maakt je ook mooi. Wil niet zo zijn als anderen. Maar wil het wel voor jezelf wat makkelijker maken.

Gratis webinar

Op woensdag 17 november om 10.30 uur en op donderdag 18 november om 20.00 uur kun je het gratis webinar volgen over dit thema. Het webinar duurt 30 minuten en bevat veel meer tips en inspiratie. Je kunt dan ook vragen stellen!

Wil je meer tips? Volg het gratis webinar met alles wat je moet weten over ‘introvert zijn en krachtig communiceren’

Via deze link kun je je aanmelden voor woensdag 17 november 10.30 of donderdag 18 november 20.00.

Lekker thuis vanaf de bank wat inspiratie en tips opdoen. Heerlijk toch?!

Over de auteur

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Check m'n aanbod voor jou hier:

>