Lig je ook te piekeren? 7x tips

Een van de meest voorkomende redenen van slaapproblemen is piekeren. Piekeren terwijl je zo je slaap nodig hebt; grrrr.. De een heeft er echter meer last van dan de ander. Wij vrouwen kunnen er wat van. Soms piekeren we over kleine dingen en op andere momenten kunnen de grotere zaken ons uit onze slaap halen.

Liever luisteren dan lezen? Klik hieronder.

Apple Podcast

Wat kun je nou doen om dit piekeren te stoppen?
Je zou bijvoorbeeld kunnen proberen te voorkomen dat je piekert een ‘piekermomentje’ op een dag kunnen inplannen maar voor mijzelf werkt dat niet zo. Juist als ik op bed lig en m’n hoofd leeg wil maken ontstaan ook de mooiste ideeën en krijg ik inspiratie om bijvoorbeeld dit blog of een post te schrijven. Ik vind die momenten vaak ook waardevol omdat ik overdag de ruimte niet altijd in m’n hoofd heb om m’n gedachten hierover te laten gaan. ‘s Avonds is dan vaak een inspiratiemomentje of een inzicht wat er dan komt.

Maar er zijn ook momenten bij dat die gedachten minder positief zijn en het een negatieve lading heeft. Een zorg of een probleem of een angst is dan bijvoorbeeld iets wat aan de oppervlakte komt. En ik hoop het dan -ook- te kunnen oplossen. Wat vaak niet lukt op zo’n moment!

Hier krijg je mijn 7 tips tegen piekeren zodat je dus beter in slaap komt.

Tip 1 Focus op je ‘zelf’

Deze moet ik even goed uitleggen en het kan best zijn dat je ‘m pas doorhebt op het moment dat je daadwerkelijk in bed ligt en piekert. Als je dus aan het piekeren bent terwijl je eigenlijk in slaap wilt komen, kun je bemerken dat je eigenlijk best ver weg bent met je gedachten. Dat je van het ene naar het andere hopt en je in je hoofd ver verwijderd bent van het hier en nu. Zonder dit zweverig te bedoelen. Maar er kan zo’n ingeving opeens komen dat je denkt; jee volgens mij lig ik al een kwartier te piekeren en besef je dan ineens dat je dat doet. Een soort van (onbewust) met je gedachten verwijderd raken van jezelf op dat moment. Het kan zijn dat je nog geen idee hebt wat ik bedoel of dat je denkt; ja, dat is precies wat ik herken! Nou hoe dan ook. Als je dit herkent en je hebt dat ‘besefmoment’ dat je dus weer terughaalt in het hier en nu, verleg dan je focus op jezelf. Op het hier en nu. Hiervoor doe ik vaak de bodyscan. De bodyscan brengt je uit je hoofd en in je lichaam. Lees hier meer over de bodyscan: https://www.mindfulness-trainingen.nl/inspiratie/mindfulness-bodyscans

Tip 2 ’s Nachts spookt het

Dingen lijken ’s nachts altijd erger dan overdag. Enger, zorgwekkender, grootser. Je kunt het echt zo voelen en ervaren al die emoties. Terwijl de volgende dag ze -helaas niet altijd of allemaal- veel minder heftig zijn. Wees je daar bewust van op het moment dat je piekert en je zorgen maakt. Dit kan verlichtend zijn het helpt als je dit ook tegen jezelf zegt; “Het is morgen minder heftig”.

Tip 3 Vertraag

Vertraag je ademhaling. Maak ‘m dieper en trager. Adem vanuit je buik. Bij piekeren zit ons ademhaling vaak ook hoog en ademen we dus oppervlakkerig. Je lijf staat als het ware aan en kan zo de rust niet vinden om te ontspannen. Ontspan je kaken en je tong. Je kaken/kiezen staan strak op elkaar en je tong drukt tegen je gehemelte; laat los en ontspan!

Tip 4 Luister naar je partner

Als je partner naast je ligt te slapen kun je je ademhaling aanpassen aan die van hem of haar. Zo wordt je eigen ademhaling ook rustiger; de ander slaapt immers en ademt dus automatisch veel langzamer.

Tip 5 Cirkels

Heel vaak herhalen we dezelfde gedachtes. We blijven in cirkels ronddraaien met onze gedachtes. Steeds maar weer dezelfde terugkerende gedachtes.. Verplaats je gedachtes naar positieve dingen. Of buig je angstgedachtes om naar vertrouwen.

Tip 6 Observeer

Zie je gedachten en geef er geen oordeel aan. Observeer gewoon dat ze er zijn en ga er niet mee aan de haal. Observeer zonder oordeel (vaak negatief op deze piekermomenten) en wees je ervan bewust dit gewoon jouw gedachten op dit moment even zijn. Niets meer en niets minder. Je kunt er in veel gevallen toch niets mee op het moment dat je in bed ligt. Accepteer gewoon dat dit nu je gedachten zijn en hang er niet teveel waarde aan.

Tip 7 Just breathe

Probeer 10x achter elkaar je ademhaling te tellen; 1 ademhaling is in en uit. Het is moeilijk dan je denkt want voor je het weet zit je weer ‘ergens anders’ met je hoofd. Dan begin je weer opnieuw bij 1. Lukt 10 niet? Probeer eerst eens tot 5. Lukt 10? Tel dan weer terug van 10 naar 1. Het werkt rustgevend, echt!

Zoals je ziet zijn het veel fysieke c.q. ademhalingstips. Wil je uit je hoofd komen, dan is één van de belangrijke dingen dat je in je lijf komt. Contact met je gevoel en je lichaam is enorm belangrijk als je altijd ‘aan’ staat of veel vanuit je hoofd leeft.

Kijk maar eens welke tip jou gaat helpen. Of wissel ze af om te zien wat werkt.

7x tips voor meer rust –>klik hier

Waarom je perfectionisme niet moet loslaten –> klik hier

Heel graag tot het volgende blog!

Liefs, Jolanda

Over de auteur

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Check m'n aanbod voor jou hier:

>