Angstig? 4 tips

Maak je je zorgen? Ervaar je gevoelens van angst? Ben je bang? 4x tips

Angst. Eén van de meest nare gevoelens die we kunnen hebben. En eerlijk? Ik vind het een rotwoord. Angst. Een gevoel van bang zijn, paniek of zorgen. Gevoelens die ons helemaal in beslag kunnen nemen en invloed kunnen hebben op ons dagelijks functioneren. Het kan ons wakker houden of doen opschrikken in je slaap. Lichamelijke klachten zoals buikpijn, zweten, een hoge ademhaling of verkrampt aan je bureau zitten maken het nog erger.

Geen zin om te lezen? Luister de podcast via 1 van de buttons hieronder.

Bang voor wat er komen gaat

Angst kan veroorzaakt worden door grote gebeurtenissen (oorlog, pandemie, ziekte, dood, ongelukken) maar ook door kleine gebeurtenissen in ons leven. Ook als je je veel zorgen maakt is er sprake van angst. Ondanks dat angst een natuurlijke reactie is bij gevaar, komt het te vaak voor dat we angst voelen die niet reëel is. Hoe vaak zijn we niet bang voor wat komen gaat terwijl in veel gevallen de situatie anders verloopt. Vaak zijn we slachtoffer van ons eigen gedachten. Niet de situatie an sich maar de gedachten die wij er aan koppelen maken ons bang. We zijn bang voor wat er misschien komen gaat.

Nut of nutteloos?

Angst kan zorgen voor gezondheidsklachten. Zowel fysiek als mentaal. Angst is een natuurlijke reactie van het lichaam op gevaar. Vecht je of vlucht je? Gelukkig herkennen we angst, anders waren we als mens al lang uitgestorven. Maar we kennen helaas ook vaak gevoelens van angst op momenten dat het onnodig is of totaal niet aan de orde.

In dit blog lees je 4 tips zodat je weet wat je eraan kunt doen en minder last hebt van angst. Een greep van tips want er zijn zoveel zoveel tips, je zou er bijna bang van worden.

Tip 1

Wat als..?

Schets een scenario wat het ergste is dat kan gebeuren. Wat is het allerergste dat er kan gebeuren in situatie X. Als je daar nou eens goed naar kijkt dan is de kans groot dat je gedachten niet reëel zijn. Maak de situatie groot, bijna absurd. Tot het (bijna) ongeloofwaardig wordt.

Tip 2

Relax

Bij angst komen er allerlei (onbewuste) reacties op ons lichaam. Door je lichaam tot rust te brengen verander je de natuurlijke reactie op angst; je geeft een ander signaal af. Zorg dus voor een ontspannen lichaam. Als eerste noem ik de buikademhaling. Als je dit niet kent of moeilijk vindt, stuur me dan een berichtje dan ontvang je hier een eenvoudige maar fijne oefening voor. Ten tweede; maak contact met de aarde; zorg dat je voeten stevig op de grond staan. Focus je aandacht naar je voeten. Hoe ‘hoger’ we in ons lijf, in ons gevoel zitten, hoe meer we spanning en onrust voelen. Door ons aandacht naar beneden te verleggen, aarden we waardoor we ons veel stabieler en sterker voelen. Ook kun je om de beurt je spieren aanspannen om op deze manier goed contact met je lichaam te maken. Dit zijn slechts een paar tips om rust in je lichaam te voelen. Er zijn legio! Wil je hier meer over leren? Contact me dan even.

Tip 3

Een mens lijdt het meest..

Door het lijden dat hij vreest. Stel daarom piekermomenten in. Zelf vond ik dit voorheen altijd een vage tip. Tot ik ‘m zelf ging gebruiken. Toen ontdekte ik dat dit best een fijne is en daarom deel ik ‘m ook graag hier met je. Ga dagelijks een piekermoment in je agenda blokken. Alle nare gedachten die dan bij je opkomen schrijf je dan op. Op andere momenten wanneer je gaat piekeren of nare gedachtes heb dan zeg je tegen jezelf; ik pieker later wel even. Dat maakt het ook makkelijker om er niet in te blijven hangen. Door er bewust ruimte voor te creëren kun je op andere momenten ook makkelijk je gedachten even parkeren. Op je piekermoment kun je er vervolgens alle aandacht aan geven. Schrijf je gedachten, je angsten dan ook op. Door van je af te schrijven, krijg je ruimte in je hoofd en kun je vaak ook beter relativeren.

Tip 4

Zoek afleiding

Nee, dat is geen zwaktebod. Soms is afleiding het allerbeste om te doen. Door je zinnen te verzetten kun je narigheid vermijden en dat kan soms heel nuttig en prima zijn! Zolang je dit niet voortdurend doet is dat prima. Want als je altijd moeilijke situaties uit de weg gaat dan ‘leer’ je niet om te gaan met moeilijke situaties en onprettige gevoelens. En dat is juist wat nodig is om te groeien; om leren gaan met moeilijkheden. Kunnen berusten, accepteren en misschien wel omarmen van een situatie die nou eenmaal moeilijk is. Ondanks dat dat één van de moeilijkste dingen is om te leren, is het wel te leren. Ja dat kun jij ook!

Tot slot wil ik benoemen dat angst echt te overwinnen is door juist situaties aan te gaan (exposure). Door de angst heen gaan. Door de confrontatie met je angst aan te gaan, kun je angst ‘oplossen’. Natuurlijk is hier oefening voor nodig en hoef je dit ook niet alleen te doen. Wil je van je angst af of meer tips hoe hier mee om te gaan? Laat het me weten. Daarmee is je eerste stap naar een fijner en makkelijker leven al gezet!

Liefs,

Jolanda

Over de auteur

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Check m'n aanbod voor jou hier:

>