Burn-out; lijden of leiden?

Wat te doen bij een burn-out. “Doen…..doen?! Hoezo doen? Ik wil helemaal niets doen want ik heb een burn-out.” Ik hoor het je denken..
In dit blog lees je waarom niets doen of iets doen het verschil maakt bij een burn-out.

Geen zin om te lezen? Luister naar de podcast via 1 van de buttons hieronder.

Wanneer mensen in een burn-out raken dan is 9 van de 10x het eerste wat de huisarts zegt; rust nemen. Laat alles uit je handen vallen en doe de komende tijd niets. Een heel waardevol en belangrijk advies. Door rust te pakken en even niets meer te hoeven of te moeten kun je tot jezelf komen en neemt de overprikkeling af.

Waarom je niet aan coaching moet beginnen bij een burn-out

Bij een burn-out voel je je onder andere uitgeput, opgebrand en emotioneel. En je bent moe. Heel moe. Van alles. Van iedereen. Misschien wel van jezelf.
Statistisch gezien duurt een burn-out 6 tot 9 maanden. Maar daar heb je niet zoveel aan als je er zelf in zit. Als je diep in een burn-out zit moet je ook niet aan coaching willen beginnen. Daar zijn therapeuten voor. Coaching lukt niet als je diep in de burn-out zit. Daarom raad ik coaching altijd af als iemand daar nog niet aan toe is. Hetzelfde bij een depressie. Moet je ook voor naar een therapeut. Niet naar een coach. Waar je wel voor bij mij terecht kunt is om te voorkomen dat je in een burn-out raakt; als je tegen het randje van een burn-out aan zit. Of juist als je herstellende bent. Zoals een klant die laatst bij een intake het volgende verzuchtte:

Ik wil weer de oude worden

“Ik wil weer de oude worden”. Ze keek me bijna verwachtingsvol aan. Alsof ik een toverstaf had die dat zou kunnen waarmaken. Haar gezicht betrok toen ik zei: “Dat moet je helemaal niet willen”. Haar oogopslag werd wat kil en ze sloeg haar armen over elkaar. “Maar ik wil helemaal niet veranderen”, zei ze ietwat defensief. “Ook dat moet je niet willen”, was m’n antwoord weer. En dat was de start van ons eerste gesprek. Het werd uiteindelijk een reeks van hele inspirerende en leerzame (ook voor mij) coachsessies.

Je moet de oorzaak aanpakken. Niet het gevolg.

Wat je vaak hoort is dat mensen ‘weer de oude’ willen worden. Maar daar zit niet de oplossing. Want als je de oude wordt -van voor je burn-out- dan is de kans groot dat je al snel weer tegen dezelfde euvels loopt. Want met alleen maar rust houden en vervolgens weer in de ‘oude’ omgeving stappen zoals die was met je eigen karakter en persoonlijkheid, dan is de kans groot dat je binnen no-time weer in een burn-out komt. Dat is hetzelfde als medicijnen nemen tegen een kwaal en als je stopt met medicatie je denkt dat het wel over is. Je moet de oorzaak aanpakken. Niet het gevolg!

Verander in ieder geval íets

Wat kun je dan wel doen? 2 dingen.

  1. Ga kijken of je iets in je omgeving kunt veranderen zodat je minder stress of druk ervaart. Heb je last van irritaties of frustreert persoon x je. Kijk of je iets kunt veranderen in je werkplek of -omgeving. Of als het zich privé afspeelt; wat is daar nodig? Waar is er rek en waar is ruimte?
  2. Ga bij jezelf na wat je kunt veranderen. En nee daarmee bedoel ik niet dat je een heel ander persoon moet worden. Maar wat is helpend voor jou om anders met situatie x om te gaan. Of wat maakte dat je in deze burn-out kwam? Heb je de lat hoog voor jezelf, hou je van controle houden, trek je te veel werk naar je toe of ben je te lang over je grenzen gegaan. Wat het ook is. Jíj kunt ervoor zorgen dat er een andere, een fijnere versie van jezelf naar voren komt.

Simpelweg gelukkig zijn

Van alleen rust houden wordt niemand beter. Het is even gezond, maar als dat weken of maanden duurt dan moet er weer wat gebeuren om er voor te zorgen dat je weer energie krijgt. Dat je motortje weer gaat draaien en dat je blij bent en straalt. Gewoonweg ‘je gelukkig voelen’. Was het maar zo simpel. Was er maar een toverstaf die ervoor zorgde dat je van de ene op de andere dag weer uit je burn-out bent. Daarom moet er wat gebeuren.

Modderpoel

En daarvoor moet je in de actiestand komen. En om daar in te komen zul je ergens iets van een lichtpuntje moeten zien, een sprankeling, een drive. Iets vanuit waar jou gedrevenheid weer komt om je schouders er weer onder te zetten. De regie over je leven terug te pakken in plaats van bij de pakken neer te gaan zitten. Als je in de modderpoel zit en je zit daar goed, ondanks dat iedereen een stok aanreikt om eruit te komen dan ben je er nog niet aan toe om geholpen te worden. Of je wil niet geholpen worden. Dat kan ook. Er zijn ook mensen die het prima vinden om in de slachtofferrol te blijven. Dat is ook niet de groep mensen waar ik mee werk. Ik werk met mensen die vanuit persoonlijke ontwikkeling het lef en de drive hebben om de regie te pakken. Die zich verantwoordelijk voelen voor hun eigen leven en de manier waaróp ze leven.

Het leven leiden in plaats van lijden

Als je die drive voelt…die drive dat het roer om moet, dat jij klaar bent voor een verandering in de manier waarop jij je leven leidt…dan is coaching uitermate geschikt. Want daar gaan we uit van jouw krachtige kanten, jouw spirit, jouw drive, jouw… whatever. Geef het een naam. Jouw leven weer op de rit, de touwtjes weer in handen en het leven leiden in plaats van lijden.

Spreekt dit je aan en wil je kennis maken met mijn aanpak? Stuur een berichtje naar 06-46290229 of mail naar info@jbkcoaching.nl. Zowel online als offline coaching, maar net wat bij jou past.

Liefs,
Jolanda

Over de auteur

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Check m'n aanbod voor jou hier:

>