Stop met pleasen! Hoe? 4 tips

Heb je de neiging om mensen te pleasen?
Er is niks mis met aardig of lief zijn voor de ander. Sterker nog; blijf dat vooral doen. Maar op het moment dat je je eigen belangen uit het oog verliest en altijd maar doet wat de ander (van jou) vraagt dan verlies je jezelf steeds een beetje meer. Besef dan ten eerste dat je niet voortdurend verantwoordelijk bent voor andermans geluk.

Geen zin om te lezen? Luister de podcast via 1 van de buttons hieronder:

Pleasen

Pleasen kost je heel veel energie omdat je regelmatig over je eigen grenzen gaat en dingen doet of zegt die niet bij jou passen. Je verliest je authenticiteit en ontwikkelt patronen die jou niet dienen.

Pleasen doen we niet alleen om aardig te doen of lief gevonden willen worden. We doen het ook omdat we conflicten willen vermijden. Want ruzie hebben we een hekel aan. Aan woordenwisseling trouwens ook. 😉 Zeker als je HSP’er bent, ben je hier extra gevoelig voor. Je wilt de ander niet teleurstellen en past je aan.

Als je please-gedrag vertoont dan ben je vooral bezig met de behoeftes van de ander in plaats van die van jezelf. Als je jouw pad en jouw keuzes laat afhangen van een ander, maak je uiteindelijk nooit écht je eigen keuzes en zoek je steeds bevestiging buiten jezelf. Wat daar mis mee is? Je krijgt wellicht een goedkeuring van een ander, maar dan gaat ten koste van de zoektocht naar wat jij zelf, diep van binnen wilt. Je bent je niet meer bewust van wat jij leuk vindt, waar jij graag je tijd aan spendeert, waar jij waarde aan hecht of wat jou blij maakt. Het wordt langzaam ook steeds enger om je eigen keuzes te maken en dingen te doen buiten je veilige comfort zone.

4 tips

Als je eenmaal de goedkeuring van anderen leert loslaten, ben je vrij om te bereiken en creëren wat jij wilt met veel minder stress, want je bent niet meer bezig met nadenken wat anderen ervan zouden vinden.  Maar hoe doe je dat? Onthoud deze stappen goed:

1. Wat vind jij belangrijk?

In plaats van anderen (onbewust) te laten beslissen welke stappen jij neemt in het leven, zet eens voor jezelf op een rijtje wat goed en belangrijk voor jou is. Op die manier creëer je je eigen leven.

2. Voelt het goed?

Het begint bij keuzes te maken of om dingen te doen die simpelweg goed voelen. Als je dat eenmaal doet, dan zul je vanzelf niet meer de behoefte voelen om constant goedkeuring van anderen te zoeken.

3. Reflecteer jezelf

Voel ook bij jezelf aan bij wat voor soort gedrag je je goed voelt – zonder je iets aan te trekken van de mening van anderen. Reflecteer jezelf eens: welke keuzes heb ik vandaag gemaakt? Welke dingen vind ik leuk aan mezelf? Wanneer ben ik vandaag écht trouw aan mezelf gebleven?

perfectionisme loslaten

4. Wees eerlijk

Het belangrijkste is om eerlijk tegenover jezelf te blijven. Denk bijvoorbeeld eens goed na voor dat je ‘ja’ tegen een nieuwe verplichting of opdracht zegt. Wat is er écht belangrijk en nodig? En welke keuzes zijn eigenlijk gebaseerd om andere te pleasen?

Door erachter de komen welke keuzes je daadwerkelijk voor jezelf maakt en welke voor anderen, wordt het een stuk makkelijker om de goedkeuring van andere steeds los te laten. Meer over keuzes maken lees je in dit blog.

Sorry

Neem de ruimte in voor jezelf en wees niet bang arrogant over te komen. Je hoeft echt niet altijd sorry te zeggen als je een andere mening hebt of nee zegt. Stap uit de ‘verontschuldigende’ houding. Betrap je jezelf er wel eens op dat je sorry zegt terwijl iets helemaal niet jouw schuld is? Maak jezelf niet klein!

Vaak ontstaat pleasegedrag omdat we ons minderwaardig of onzeker voelen. We vinden het lastig om grenzen aan te geven en voor ons zelf op te komen. Kun jij wel wat meer zelfvertrouwen gebruiken? Plan hier een gratis coachgesprek.

Liefs, Jolanda

Over de auteur

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Check m'n aanbod voor jou hier:

>